📖«Tiny Buddha’s Guide to Loving Yourself: 40 Ways to Transform Your Inner Critic and Your Life» (Lori Deschene)

«Ми не мусимо завжди бути щасливими» by Джанін Ніколь

Краще бути цілісним, ніж бути добрим. (Джон Міддлтон Мюррей)

Пригнічення, як правило, небажаний гість. Щоразу, коли воно стукає, я намагаюся відігнати це відчуття або замести його під килимок вхідних дверей. Насправді, багато з нас хочуть, щоб щастя було нашим постійним станом і нам важко пробачити себе, коли цей стан починає розхитуватись.

Так буває, що ми можемо зануритися в гущу пригнічення і знеохочення на цілі дні, почуваючись фізично, ментально та емоційно вигорілими, не впізнаючи себе. Хоч це не завжди збігається з погодою назовні, час від часу я відчуваю смуток так, ніби це дощ всередині мене. І зазвичай, коли я борюся з цим почуттям, тільки погіршую його.

Я твердо переконую себе, що потрібно бути позитивною людиною і що випромінювати яскраве світло набагато краще, ніж замурзувати все довкола своїм сірим настроєм. Думаю, багато хто поділяє зі мною це бажання триматися світла, але що тоді нам робити з нашим внутрішнім штормом?

Зрештою, ми лише люди і нічого, що є в наших інструкціях з експлуатації, які даються нам ще до народження, не обіцяє, що ми завжди будемо ідеальні і блискучі. Та все ж, ми чинимо цей нереальний тиск, щоб бути такими і часто бештаємо себе за те, чого нам начебто не вистачає для того, аби весь час чутися щасливими і не «скочуватися» у поганий настій.

Тож як ми можемо почати бути відкритим до моментів, коли почуваємося пригнічено? У своєму житті я починаю усвідомлювати, що цілком природно почувати себе невпевнено чи налякано, чи мати потребу загорнутися в одіяло. Це так само природно, як відчувати спокій, радість або щастя. Я намагаюся однакого охоплювати всі ці стани і не стараюся замінити свій смуток на щось інше, змусити його бути чимось, чим він не є.

Смуток можна прийняти. Його можна любити, обіймати і казати: «Нічого страшного, смутку. Я тебе бачу. Я тебе люблю. Я поважаю і шаную тебе, і дозволяю тобі бути». Я майже завжди почуваю себе трохи краще просто даючи місце і дозвіл на переживання різних емоцій. Іноді, як тільки я починаю говорити по телефону з кимось, хто плаче, всі сльози, які я не дозволяла собі виплакати починають виливатися з мене просто тому, що бути свідком чиєїсь вразливості і бути побаченою зі своєю вразливістю відчувається так, ніби людина потягнулася до мене, щоб дати найтепліші обійми.

Важливо цінувати себе однаково за всі аспекти нашого «я» і пробачати собі навіть найнеприємніші. Провина, сором, самовідчуження  –  насправді не виправляють і не роблять нас кращими людьми; вони просто посилюють наші «темні» емоції. Тому, замість того, щоб картати себе, заперечувати свій смуток чи горе, або намагатись «виправити» це, я просто повторюю собі найкращі слова, які коли-небудь говорила: «Будь ніжною з  собою. Будь доброю зі собою». Дайте собі сильні міцні обійми і скажіть наскільки ви цінуєте себе – всі ми маємо можливість цього моменту, зараз і завжди.

4 підказки, як підтримати себе

  1. Назвіть почуття, яке ви намагаєтеся приглушити. Називати щось – це мати владу нам ним. Що це, від чого ви намагаєтеся втекти, чому? За які помилки чи недоліки ви все ще засуджуєте себе чи намагаєтеся забути? Нема нічого страшного у тому, що у вас є емоції. Вони можуть лише відчуватись неправильними, тому що ви уникаєте їх, а не зростаєте. Як тільки ви зрозумієте свої емоції, ви можете кинути виклики їм: сидіти з ними поруч, вчитися у них чи відпускати їх.
  2. Говоріть зі собою, як з кращим другом або близькою людиною. Коли ви хочете бештати себе, поговорить зі собою так, ніби ви говорили б зі своїми близькими, які опинилися у схожій ситуації. Ви, швидше за все, не вважали би їх зламаними, але унікальними і важливими, незважаючи на якійсь прикрі ситуації чи досвіди, і спробували би висловити розуміння і співчуття.
  3. Спробуйте побачити подарунки у своїх викликах. Це не означає, що вам має подобатися якийсь досвід, але що ви можете побачити його з різної перспективи.
  4. Усвідомте, що відчувати різні емоції – це нормально і не щось, що потрібно «виправити». Ми часто думаємо, що щастя це незмінний позитив і лише позитивні емоції є важливими. Та переживати злети і падіння є частиною нашого життя. Якщо вам складно, то замість того, щоб уникати чи підміняти свої емоції, нормалізуйте свої переживання. Наприклад, скажіть собі: «Це нормально мати різні емоції. Я знаю, що не буду почуватися так завжди, бо емоції приходять і йдуть. Я прийму їх, замість того, щоб засуджувати себе за те, що відчуваю».

Коментар